Dogi Oil – kotimainen ravintoöljy koirille

Dogi Oil

Sain tilasuuden tutustua uuteen kotimaiseen ravintoöljyyn Dogi Oiliin. Tuote oli itselleni tähän asti täysin vieras, mutta päätin lähteä mukaan tutustumaan tuotteeseen.

Ensiksi haluan vertailla tuotetta perinteiseen rypsiöljyyn sekä kalaöljyyn seuraavan taulukon muodossa.

Dogi Oil Rypsiöljy Kalaöljy
Rasvahapot yhteensä 97 g 97 g 94 g
Tyydyttyneet 7 g 6 g 21 g
Kertatyydyttymättömät 60 g 58 g 57 g
Monityydyttymättömät 30 g 33 g 16 g
Omega-3 11 g 11 g 20-35 g
Omega-6 22 g 22 g 10 g
E-vitamiini 100 mg 19 mg 0-10mg

Taulukosta ihan ensimmäisenä on havaittavissa se, että tuotteen sisältö ei poikkea kovinkaan paljon perinteisestä rypsiöljystä. E-vitamiinia tuotteessa on kuitenkin huomattavasti enemmän. Tuotteessa oleva E-vitamiini on luonnollista, ei synteettistä. Dogi Oil -ravintoöljyssä on lisäksi fenolinen antioksidantti, joka suojaa tehokkaasti öljyä hapettumiselta. Siksi öljy säilyy avattuna myös huoneenlämmössä, toisin kuin tavallinen rypsiöljy, joka suositellaan säilytettäväksi jääkaapissa. Dogi Oilin ja tavallisen rypsiöljyn eron huomaa myös värissä ja koostumuksessa. Huoneenlämmössä säilyttäminen on mielestäni ehdoton plussa, sillä jääkaapissa on monesti niin monenlaista muutakin kippoa ja purnukkaa, että mielelläni en sinne ylimääräistä laita, mikäli muu säilytysmuoto on mahdollinen.

Dogi Oil
Dogi Oil

Toimivatko kasvisrasvat koirilla oikeasti? Tähän piti käydä kaivelemassa lisätietoa koiran ravitsemuksen raamatusta, Katiskasta. Sieltä löytyi varsin fiksun oloinen kasvisöljyvertailu, joka on kirjoitettu 17.4.2014, mutta uskoakseni on edelleen ajankohtainen. Kyseisen kirjoituksen mukaan kasvisrasvat eivät toimi omega-3 rasvahappojen lähteenä, sillä niissä ei ole EPA- ja DHA-rasvahappoja, vaan ainoastaan ALA-rasvahappoa. Tämä oli itselleni ainakin seikka, jota en ollut huomioinut. Ilmeisesti koirien (ja ihmisten) maksa kykenee jossain määrin muuttamaan ALA-rasvahapon DHA:ksi ja EPA:ksi, mutta tämä muutos ei ole missään määrin tehokasta, oli sitten kyse koirista tai ihmisistä. Lisäksi runsas Omega-6 saanti heikentää tätä muuntumista entisestään. Näin ollen siis ei voida sokeasti luottaa pelkkään ”Omega-3”-mainintaan tuoteselosteessa ja pitäisin siltä pohjalta edelleen kalaoljyä ehdottomasti parhaimpana Omega-3 lähteenä.

Sen sijaan Omega-6 on Dogi Oilissa enemmän ja sekin on tärkeä koiran turkin hyvinvoinnille. On kuitenkin huomoitava, että Omega-6:lla on myös tulehduksia edistävä vaikutus ja se vaikuttaa myös veren hyytymiseen. Ihmisillä on oltu paikoin huolissaan jopa liiallisesta Omega-6 saannista ja koirillakin tähän kannattaa kiinnittää huomiota. Etenkin mikäli koira syö maissipohjaista kuivaruokaa, on sen ravinnossa luultavasti riittävästi Omega-6 jo valmiiksi.

Jos raaka-aineina on käytetty auringonkukkaöljyä, maissia tai maissiöljyä, on todennäköistä, että siinä on paljon Omega-6 rasvahappoja. (Katiska 22.1.2010)

Kasvisöljyt eivät silti ole täysin turhia. Kaikki riippuu siis siitä, mihin rasvalisää halutaan koiralla käyttää. Dogi Oil ei ainakaan muualta lukemani tiedon mukaan vakuuttanut Omega-3 osalta minua, mutta toisaalta E-vitamiinia tuossa oli huomattavasti enemmän. E-vitamiini toimii antioksidanttina ja siitä on etua erityisesti rasituksessa, eli mm. aktiivisilla harrastuskoirilla E-vitamiinilisästä voi olla etua. Muutoin koirilla on melko harvoin puutosta E-vitamiinista.

Koirilla E-vitamiinia tarvitaan noin 18 mg jokaista lisättyä 35 grammaa rasvaa kohden (Katiska 1.2.2015). Tämän puolesta voidaan laskea, että Dogi Oilissa on 35 grammassa 35 milligrammaa E-vitamiinia, eli ylimääräistä E-vitamiinia tulisi 17 milligrammaa. Koiran e-vitamiinin tarve on tapauksesta ja lähteestä riippuen 0,3 – 3mg/kg. Dogi Oilin annostus kuitenkin on esimerkiksi 20 kg painavalle koiralle on kolme teelusikallista (3x5ml). Tässä määrässä on E-vitamiinia noin 15 milligrammaa (0,75mg/kg). Jos tässä huomioidaan lisäksi öljylisän aiheuttama hapettumiskuorma, ei kolmessa teelusikallisessa ole E-vitamiinia kuin hieman yli 7 milligrammaa (0,35mg/kg). Mikäli siis on tarvetta varsinaiselle E-vitamiinilisälle (kuten voi olla jos koira on sairas, tiine tai stressaantunut), voisi olla parempi saada E-vitamiini lähteestä, jossa rasva ei itsessään lisää sen tarvetta. Toisaalta normaalia elämää elävä koira pärjännee vallan hyvin  tuolla pienemmälläkin annostuksella, etenkin kun monissa kuivaruuissa on jo valmiiksi lisättyä E-vitamiinia (ja samalla toki myös rasvaa).

E-vitamiinin saanti mietityttää monessa suhteessa. Sitä on hieman vaikea saada ravinnosta muuten kuin kasviöljyen kautta ja silloin lisääntynyt rasvan saanti nostaa jo itsessään E-vitamiinin (ja muiden antioksidanttien) tarvetta. Yksinkertaistaen ja mutkia oikoen voidaan sanoa, että öljylisän antama E-vitamiini käytetään öljylisän aiheuttamaan hapettumiskuormaan ja elimistön muu tarve jää ikään kuin toisarvoiseksi. (Katiska 1.2.2015)

Sitten päästänkin tuotteen hintaan, mikä on ehdottomasti suurin miinus mielestäni. Pullo Dogi Oilia maksaa esimerkiksi Prismassa 8,69€/250ml, mikä antaa litrahinnaksi 34,76€.  Teelusikallinen on noin 5ml, eli yhdellä, noin 20 kiloisella koiralla, pullo Dogi Oilia kestää reilu kaksi viikkoa mikäli noudatetaan valmistajan suosittelemaa annostusta. Tavallisen rypsiöljyn litrahinta vaihtelee 3-10 euron välillä, joten siihen verrattuna tuote on kallis. Toisaalta e-vitamiinin puolesta tuotetta ei kannata tavalliseen rypsiöljyyn oikein verratakaan. Toisaalta mm. hevospuolelta löytyy rasvattomia e-vitamiinivalmisteita, joiden litrahinta asettuu 20-30 euron välille ja jotka ymmärrykseni mukaan sopivat mainiosti myös koirille, joten edullisuutta hakeva voi varmasti hyödyntää tällaisiakin vaihtoehtoja. Valtaosa koiraihmisistä hakenee ensisijaisesti helppoutta, joten siinä mielessä Dogi Oil voi ollakin hyvä ratkaisu.

Meillä tuote tuskin jää aktiiviseen käyttöön, pääasiassa hinnan vuoksi. Voisin kuvitella, että mikäli hinta olisi alhaisempi, voisin syöttää tätä ja jotain kalaöljyvalmistetta rinnakkain. Meillä ei ainakaan toistaiseksi ole ilmennyt kutinaa tai voimakasta hilseilyä, joten niiden puolesta tarvetta tuotteelle ei ole, mutta mikäli testauksen aikana havaitsen, että tuotteella on positiivisia vaikutuksia, hinta jäänee toissijaikseksi. Koirat ovat yksilöitä, joten siinä mielessä voidaan mielestäni jossain määrin sivuuttaa saantisuositukset ja muut viralliset ohjeet, jos jostain tuotteesta on juuri tietylle koiralle etua.

Lisäksi haluaisin markkinoinnin puolesta antaa palautteen myös Dogi Oilin brändikuvasta, jossa näkyy mies ja englanninbulldoggi. Voi olla, että kyseinen kuva ei herätä tavallisessa tallaajassa mitään tunteita suuntaan tai toiseen, mutta itse voin sanoa, että koirien hyvinvointiin tarkoitettu tuote, joka käyttää markkinoinnissa kuvaa englanninbulldogista, ei vakuuta. Englanninbulldoggi on kuitenkin yksi sairaimmista (ellei jopa sairain) koirarotu, jonka kasvattaminen on monen koiraharrastajan mielestä jopa epäeettistä.

Loppuun vielä huvin vuoksi tehty maistuvuustesti, jonka mukaan ainakin omille koirille maistui oikein hyvin. 🙂

Dogi Oil
Dogi Oil Facebookissa