Koirien automatkustuksen turvallisuudesta

Crashtest

Tämä artikkeli on alunperin julkaistu vanhan blogini puolella 3. tammikuuta 2014. Koska aihe tuli muualla vastaan ajankohtaisena, päätin julkaista sen uudelleen myös täällä uudessa blogissa pienin muokkauksin.

Ihmisten turvallisuutta kolaritilanteissa on jo vuosia testattu törmäystestein, mutta koirien osalta testejä on tehty vasta vähän aikaa. Tulokset ovat melkoisen hälyyttäviä, sillä useimmat niin sanotut turvallisuustuotteet antavat varsin valheellisen kuvan koiran ja kanssamatkustajien turvallisuudesta. Useimmiten tuotteet pettävät täysin ja niiden vaikutus on mitätön. Parhaimmassakin tapauksessa kolaritilanteessa selviää yleensä ainoastaan ihminen, sillä kestävätkin tuotteet aiheuttavat usein koiralle mittavia vahinkoja.

Tuulilasi-lehti uutisoi elokuussa 2013, että esimerkiksi koirien turvavyövaljaiden kolaritesteissä kaikki tuotteet reputtivat. Useimmat valjaista hajosivat kokonaan lennättäen koiran kohti ihmismatkustajia ja tuulilasia. Kestävätkin valjaat antoivat koiralle niin paljon liikkumavaraa, että törmäystilanteessa koira pääsee heittelehtimään kohtalokkaasti tai se voi mahdollisesti myös kuristua valjaisiin. Mitään säännöksiä koskien koirien turvavaljaita ei kuitenkaan ole olemassakaan, joten varsinaisesti valjaiden valmistajat eivät tee mitään väärin, ainakaan lain silmissä. Lemmikkiään rakastavan omistajan mielipide voi sitten olla toisenlainen, etenkin kun valjaita usein myydään turvallisuutta korostaen. Youtubesta löytyy vaikuttava video, Center for Pet Safety Harness Test, joka näyttää erinomaisesti sen, miten heikosti valjaat selviävät kolaritilanteista.

Selailin muutamia turvavyövaljaita myyviä nettikauppoja ja myyntipuheissa mainitaan useasti, että kunnolliset turvavaljaat pitävät koiran paikoillaan onnettomuustilanteessa, mutta mahdollistavat koiran liikkumisen ajon aikana mukavuuden takaamiseksi. Mainitaan leveistä hihnakappaleista ja täydellisestä suunnittelusta, jotka takaavat parhaimman tuen ja estävät koiraa luisumasta pois valjaista. Kukaan ei mainosta, että kolaritilanteessa valjaista ei ole mitään hyötyä. Ainoastaan Kulkukoira.com avoimesti paljastaa, etteivät yhdetkään muoviosat kestä kolaritilanteessa ja heillä onkin myynnissä ainoastaan metalliosilla varustettua AllSafe-turvavaljasta. Samankaltaiset valjaat nähdään myös videolla, mutta videossahan ei paljasteta valjaiden merkkiä, joten tämä on vain arvailua. AllSafe valjaat on kuitenkin kolaritestattu Statens Provnings- och Forskningsinstitut AB:ssa Ruotsissa ja Saksan TÜV on testannut ja hyväksynyt valjaat sekä myöntänyt niille GS-merkinnän. Tarkempaa selvitystä siitä, mitä nämä testitulokset ja GS-merkinnät pitävät sisällään, ei kuitenkaan mainita.

Entäpä häkit ja boksit sitten? Niiden osalta tilanne ei näytä yhtään valoisammalta. Tavallisia muovisia bokseja, kangashäkkejä tai metallihäkkejä ei ole tarkoitettu turvalliseen automatkustamiseen. Ne tarjoavat turvaa ainoastaan, jos häkki on asetettu penkkejä vasten, eli esimerkiksi peräkontin takaseinustalle. Tällöinkin on riskinä, että kolaritilanteessa häkki hajoaa pirstaleiksi ja pirstaleiset metalli- tai muoviosat voivat vahingoittaa koiraa. Useimpia häkkejä ei ole edes testattu, mutta silti niitä suositellaan helposti automatkustukseen. Turvaa ne tarjoavat kuitenkin koiralle vain siinä mielessä, että koira ei pääse hallitsemattomasti hyppäämään autosta ulos heti ovien avauduttua, jolloin se voi pahimmassa tapauksessa jäädä esimerkiksi auton alle.

Crashtest
Kuvakaappaus videosta: Center for Pet Safety Crash Tests Funded by Subaru

Häkeistä löytyy tiettävästi kaksikin kolaritesteissä hyväksyttyä vaihtoehtoa. Toinen on ruotsalaisvalmisteinen Variogate, josta löytyy myös kolaritestivideo. Lisäksi Subarun sponsoroimassa testissä myös amerikkalaisen Gunner Kennelsin valmistama G1 Intermediate näytti läpäisevän testit. Variogaten hinta on noin 500-700 euroa. G1 Intermediate näyttää maksavan noin 500$, eikä ainakaan toistaiseksi ole tiedossa, että sitä myytäisin Suomessa missään, joten rahtikulut kasvattavat hintaa varmasti huomattavasti.

Lisäksi pienemmille koirille ja kissoille löytyy pehmeä häkki SleepyPod, joka on myös läpäissyt kolaritestit. Sleepypodin kolaritestistä löytyy myös video Youtubesta: Sleepypod Crash Test Success. Sleepypod maksaa noin 200 euroa.