Viittä(toista) en vaihda

Markkinoilla on satoja erilaisia hihnoja, pantoja, leluja ja muita tarvikkeita koirille ja niiden omistajille. Monesti tuotteet lupaavat paljon, mutta antavat vähän ja todellisen kuvan niistä saa vasta käytössä. Itsekin olen havainnut, että jotkut huikeina juttuina ostamani tarvikkeet ovat jääneet pölyttymään kaapin perälle, kun ne ovat osoittautuneet käytössä heikkolaatuisiksi tai epäkäytännöllisiksi. Jotkut ovatkin sitten osoittautuneet varsin hyviksi. Tässä postauksessa listaan tuotteita, jotka ovat meillä toimineet hyvin ja jääneet pitkäaikaiseen käyttöön. Jaottelen tarvikkeet arkielämän tarvikkeisiin ja treenitarvikkeisiin sekä omistajan tarvikkeisiin, sillä kohdallani jako niiden kesken on varsin selvä. Tämä kategorioittain luotu Top5 -lista (tai oikeastaan Top15) voi tarjota myös ideoita pukinkonttiin, vaikka varsinaiseksi lahjapostaukseksi en tätä luonutkaan. 🙂

Top5 -koiratarvikkeet arjessa

1. Rukka Form -puolikurra
Ostin Mustin ja Mirrin tarjouslaarista ensimmäisen Rukka Form-puolikurran vitosella. Syynä oli yksinkertaisesti se, että halusin Meleelle leveän pannan, mutta en raaskinut vielä tilata mittojen mukaan teetettyä nahkapantaa, sillä Melee kasvaisi vielä. Odotukset eivät olleet korkealla, sillä panta vaikutti varsin kankealta ja epäkäytännölliseltä. Nykyisin kyseiset pannat löytyvät molemmilta koirilta ja ovat lenkkeillessä meidän vakiovarusteita. Leveä panta on koiran kaulalle ystävällisempi kuin ohut, eikä puolikuristava pääse luiskahtamaan kaulasta. Lisäksi leveässä pannassa myös heijastimet näkyvät jonkin verran jopa karvojen alta, vaikka ne eivät tässä pantamallissa kovinkaan suuret edes ole.

2. Rukka Solid -monitoimitalutin
Melee asetti tullessaan hihnalle uudet kriteerit kiskaistuaan Hurtan lähes uuden nahkataluttimen poikki. Hihnan piti olla kestävä, mutta myös ehdottoman mukava kädessä. Tästä syystä vieroksuin nylonhihnoja, kunnes sattumalta Rukan monitoimitalutin neopreenivuorauksella tuli vastaan. Lähti heti mukaan ja kokeilun myötä totesin hihnan oikein toimivaksi. Meillä tämä on käytössä vain Mellulla, joskin olen harkinnut taluttimen ostamista myös Gingalle.

3. Flexi
Kolmantena vakiovarusteena meillä on paljon parjattu kelatalutin Flexi. Se toimii arkilenkkeilyssä Gingalla erittäin hyvin ja myös Meleellä lenkkeillessä metsässä paikoissa, jossa koiralle haluaa antaa vapautta, mutta sitä ei voida pitää vapaana. Erityisesti vaellusreissulla Kuusamossa flexit osoittautuivat todella hyödyllisiksi ja siitä syystä ne löytyvät myös top5 -listaltani, vaikka muilta osin suhtaudunkin flexin käyttäjiin kriittisesti.

4. Kong Classic
Perinteinen Kong on toiminut hyvin yksinolon hiljaisuutta opetellessa, sillä sen sisälle saa laitetua lähes mitä tahansa. Meillä vakiona käytetään turvotettuja nappuloita, jotka saavat pakastua muutaman tunnin pakkasessa, jolloin koiralla kestää noin puolisen tuntia tyhjentää Kongin sisältö. Kongissa on huippua myös se, että se kestää mikrotuksen (sisälle voi sulattaa esim. juustoa) sekä astianpesukoneessa pesun.

5. Autohäkki
Avopuolisoltani tilaama autohäkki on tullut enemmän kuin tarpeeseen kahden koiran kanssa kulkiessa. Häkki on todella kätevä, sillä se mahdollistaa takaluukun pitämisen avoinna ja siten koiria voi pitää autossa myös helteellä, joskin varjoisa paikka on tällöinkin tarpeen. Häkissä on myös lukittavat ovet, joten ei tarvitse huolehtia, että kukaan kävisi nappaamassa koiria mukaansa. Joskin tästä pitää huolen myös Melee, joka suojelee autoa omalla demonisella räksyhaukullaan, joka on ehkä yksi sen rasittavimmista ominaisuuksista.

top5_tarvikkeet_arki
Top5 -koiratarvikkeet: Rukka-panta ja hihna sekä Kong Classic -aktivointilelu (Musti ja Mirri), Variogate-autohäkki (Kulkukoira.com)

 

Top5-koiratarvikkeet treeneissä

1. Pro Dog Bungee -lampaankarvalelu
Tämä on meillä ihan ykkönen treenileluissa ja koiratkin tykkäävät tästä yli kaiken. Minusta miellyttävämpi kuin normaalit jäykänmalliset motivointipatukat ja mahtuu hyvin kaksikin kappaletta treeniliivin taskuun, joten voi tehdä myös lelunvaihto-leikkiä helposti. Miinuksena se, että etenkään ulkoleikkien jälkeen ei näytä kovinkaan kauaa mukavan pörröiseltä, mutta se ei toki käyttöä haittaa.

2. Ketjupanta lukolla
Itselleni ketjupanta on aina ollut ”se oikea” treenipanta. Kiristävä ketju on kuitenkin melko huono treenikäytössä ja tavallinen ketjupanta kiristymättömänä on melko löysä ja saattaa osua koiraa ikävästi leukaan sen juostessa (tai sitten todella hankala saada koiralta pois). Lukollinen ketjupanta on helppo laittaa, sen kireys on säädettävissä sopivaksi niin, ettei ”ylimääräinen” ketju osu koiraa ikävästi mihinkään. Tarvittaessa ylijäämän voi myös napsaista helposti pois kokonaan, jos tuntuu että ketjun mitoitus ei ole täysin passeli omalle koiralle.

3. Naksutin kosketuskepillä
Tykkään opettaa koirille temppuja normaalin tokon ohessa. Lisäksi pidän tokossakin siitä, etten joudu kumartelemaan. Kosketuskepillä varustettu naksutin on ollut tähän oiva apu. Tarvittaessa teleskooppimallisen kepin saa myös piiloon, joten toimii myös ihan tavallisena naksuttimena. Miinuksena kestävyys, eli jos koira on kovin raisu, voi tuo kosketuskeppiosa vääntyä käytössä, mutta ainakin tuo Trixien malli on kestänyt vääntelyn takaisinkin ja toimii edelleen.

4. Harjakassi
Tämä on itselleni melko uusi löytö, mutta pois en vaihtaisi. Hevosten harjakassi toimii mitä parhaimpana tapana säilöä koiran treenikamoja. Sivutaskuihin mahtuvat niin kakkapussit kuin kosketusalustatkin ja isoon lokeroon mahtuvat loistavasti useammat liinat, patukat ja ruutumerkitkin. Helppo kantaa paikasta toiseen ja lokeroiden ja taskujen avulla tavaratkin löytyvät eikä niitä joudu kaivelemaan samaan tyyliin kuin Ikea -kassin pohjilta tai auton syövereistä. Koirille on jo olemassa treenikasseja, mutta hevosten harjakassit ovat huomattavasti edullisempia ja niitä löytää jopa päivittäistavarakaupoista.

5. Grip -hihnat
Liki kaikilla näitä jo on, mutta ei koskaan liikaa. Aivan mahtavia treenikäytössä, säästävät etenkin innokkaan koiran kanssa käsiä hyvin paljon verrattuna tavalliseen nylon-hihnaan tai -liinaan. Grip-nauhaa saa nykyään myös metritavarana, joten mahdollisuudet ovat entistäkin rajattomammat, kun voi itse askarrella mieleisensä hihnan tai vaikka narupallon.

top5_tarvikkeet_treeni
Top5 -treenitarvikkeet: Naksutin kosketuskepillä (PetNetStore), ketjukaulain lukolla (Väliheikki), Prodog Grip-hihna ja Prodog Bungee-lelu (Musti ja Mirri) sekä harjakassi (ViljarShop)

Top5 -tarvikkeet omistajalle

1. Treeniliivi
Ehdoton varuste jokaiselle koiransa kanssa harrastavalle. Itse selvisin vuosikausia ilman, mutta kun raaskin ostaa ensimmäisen oman treeniliivini, tiesin, ettei paluuta ole ja nykyään en enää osaisi treenatakaan ilman.

2. Liukuesteet kenkiin
Koiranomistajalle aivan ehdottomat ovat nastapohjaiset kengät, tai edullisempaa ratkaisua hakeva (kuten minä) päätynee ostamaan irrotettavat liukuesteet, jotka sopivat lähes jokaiseen kenkään.

3. Koiramaiset vaatteet
Koiraihmisellä pitää tietysti olla koiramaisia vaatteita. Itse en juurikaan pukeudu koiramaisiin vaatteisiin koiraharrastuksen ulkopuolella, joten koiramaisessa vaatetuksessa haluan panostaa mukavuuteen ja kestävyyteen ja eritoten pestävyyteen.

4. Sykevyö
Itse rakastan kaikenlaista dataa ja vertailua. Tästä syystä käytin pitkään Endomondoa ilman sykeominaisuutta puhelimessani. Kaipasin kuitenkin jotain lisää, ja päädyinkin hankkimaan bluetooth- sykevyön, joka mittaa sykkeen ja toimii Endomondon kanssa. Erillistä mittaria ranteeseen ei siis tarvita. Vyön avulla pääsee näkemään hyvin oman kuntonsa kehittymisen. Koiriin tämä hankinta liittyy siten, että itse en koskaan ulkoile ilman koiriani, vaan aina vähintään toisen on oltava matkassa mukana. Tästä syystä voinkin sanoa, että ilman koiriani viettäisin todennäköisesti 99% ajastani sisätiloissa.

5. Kepo
Viidennen keksiminen oli vaikeaa. Eikä loppuviimein mieleen tullutkaan mitään, kunnes avopuolisoni Janne avasi suunsa kertoen olevansa omasta mielestään vähintään 5. sijalla tällä listalla. Tottahan se on, vaikkei varsinaisesta tarvikkeesta voidakaan puhua. 😀 Suurin osa koiraharrastajista Suomessa on naisia. Ei pidä kuitenkaan unohtaa niitä toisia puoliskoja, kepoja, jotka mahdollistavat tämän harrastuksen antamalla aikaa harrastamiselle ja hoitamalla koiria kuin omiaan. Kepo itsessään on kylläkin varsin halventava nimitys, sillä hyvä kepo on painonsa verran kultaa.

top5_tarvikkeet_omistaja
Top5 -omistajalle: Ensiapupakkaus ihmiselle (Tokmanni) ja koiralle (Verkkosivuapteekki), t-paita (Waldogs), treeniliivi (Berra), liukuesteet kenkiin (Clas Ohlson), sykevyö (Polar), sovellus KePon metsästykseen (Tinder)